MannenTips

Alles wat je moet weten over een eigen paard houden

eigen paard houden
62views

Het is altijd al jouw ultieme droom geweest om een eigen paard in je bezit te hebben. Een ontzettend goede band opbouwen, samen trainen voor de ruitersport of simpelweg genieten van de verzorging. Als paardenliefhebber is het soms lastig om niet alles alleen maar door een roze bril te zien. De realiteit is dat een eigen paard ook heel erg hard werken is en veel verantwoordelijkheid vereist. Daarom is het eerst belangrijk om alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, alvorens je een eigen paard koopt. Zo voorkom je teleurstellingen en zorg je ervoor dat je jouw paard alles kunt geven wat hij of zij nodig heeft.

Ben je benieuwd wat je allemaal precies moet weten voordat je een eigen paard kunt houden? Of weet je nog niet zeker of dit voor jou wel het beste idee is? Hier vind je alles wat je moet weten!

Digitaal bezoekje aan de ruitersport winkel

Ten eerste is het belangrijk om te bekijken welke spullen er precies verkocht worden voor de huisvesting en de verzorging van het paard. Een digitaal bezoekje aan ruitersport winkel Nedlandic is dan ook zeker geen overbodige luxe. Hier krijg je alvast een goed idee van de producten die worden verkocht, waar ze precies voor dienen en hoeveel deze kosten. Het is een goed idee om alvast een lijstje met mogelijke benodigdheden te maken en zo een begroting op te stellen.

ruitersport winkel Nedlandic

Reken vervolgens ook (eventueel met de hulp van een aannemer) uit hoeveel de huisvesting je gaat kosten. Zo krijg je een goed idee van de eerste kosten voor de verzorging en het houden van een eigen paard. Bedenk echter wel dat veel van deze kosten éénmalig zijn. Er komen ook nog kosten op structurele basis bij. Denk bijvoorbeeld aan een hogere energie- en waterrekening, kosten voor voer, ziektekosten, enzovoorts. Een eigen paard aan huis houden is niet enkel een kwestie van hooiruiven online bestellen, schrikdraad voor een paard spannen om de veiligheid te waarborgen en af en toe een ritje te maken. Hier komt nog veel meer bij kijken.

Huisvesting

Wanneer je een eigen paard koopt, dan beschik je grofweg over twee verschillende keuzes op het gebied van huisvesting. Je kunt ervoor kiezen om het paard bij een externe manege te stallen. Het grootste voordeel hiervan is dat er altijd iemand aanwezig is om het paard te verzorgen en deze genoeg sociaal geprikkeld wordt. Daarnaast is het regelen van extra ‘oppas’ als je op vakantie gaat ook een stuk gemakkelijker. Het grootste nadeel is dat je ook minder zeggenschap over je paard hebt en de band minder sterk wordt, omdat je paard met nog meer mensen in aanraking komt. Ook over het gebruik van voer heb je vaak weinig zeggenschap.

Bij sommige woningen is het ook mogelijk om het paard aan eigen huis te houden. Bedenk echter wel dat je hiervoor eerst een vergunning aan moet vragen bij de gemeente. Het is niet toegestaan om bij iedere woning een stal te bouwen. Voordeel is dat je dan 24/7 in contact staat met het paard en altijd hoofdverantwoordelijk bent. Dit zorgt er echter ook voor dat je heel veel tijd, energie & moeite in de verzorging van het paard moet steken. Meer dan anders. Jij moet alles regelen. Van scheermachines voor een paard bestellen tot de juiste voer in huis halen en de dierenarts tijdig inschakelen. Vraag jezelf daarom eerst af of je voldoende tijd én financiële middelen hebt. Zo weet je zeker dat je het paard een mooi huisje kan geven.

Leave a Response