TipsWeetjes

Beste fietsstoeltjes 2021: handige kooptips!

Beste fietsstoeltjes 2021
71views

Op zoek naar een nieuw fietsstoeltje voor je kind? Of ben je misschien nog niet zo lang geleden bevallen en ben je nu al op zoek naar een geschikte fiets en zitje voor als je kindje eindelijk mee mag? Niet gek, want fietsen geldt voor veel ouders als échte mijlpijl. De eerste keer fietsen met je kindje in een land als Nederland hoort dan ook zeker in de boeken te komen staan. Maar dan wil je natuurlijk wel dat dit veilig kan gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je weet welk fietsstoeltje je het beste kunt aanschaffen en waar je precies op moet letten. Hier vind je enkele handige kooptips om een keuze te maken uit de beste fietsstoeltjes van 2021!

Wanneer mag je kindje mee op de fiets?

Deze vraag wordt enorm vaak gesteld en dat is zeker niet voor niets. De adviezen lopen namelijk enorm uiteen. Wat de meeste ouders wel weten is dat een kindje pas echt meegenomen mag worden op de fiets als deze goed zelfstandig kan zitten. Toch denken veel mensen dat je je kind dan al mag meenemen als je je kind zelf laat zitten en deze vervolgens ook kan blijven zitten, zonder om te vallen. Dit is echter niet waar. Je kind moet echt zelfstandig van kruiphouding tot zit kunnen komen, alvorens het klaar is om mee te gaan op de fiets. Dit is meestal het geval rond de 9 maanden, maar kan verschillen per kind. Alleen dan zijn de rug- en nekspieren stevig genoeg om mee te kunnen op de fiets.

Probeer de eerste ritten wel de minst hobbelige wegen op te zoeken. Zo voorkom je dat het kind heel veel hobbels te verduren krijgt met zijn nekje en rug en kun je het langzaam opbouwen. Fiets ook nooit direct uren achter elkaar, maar bouw het langzaam op. Eerst tien minuten, dan een kwartier, enzovoorts.

Wanneer mag je kindje mee op de fiets?

Voor- of achterop?

Wanneer je op zoek gaat naar een goed fietsstoeltje, is het tevens belangrijk of je een zitje voor- of achterop nodig hebt. Hierbij speelt met namelijk de grootte, het gewicht en de leeftijd van je kind een belangrijke rol. Logischerwijs wordt het heel gevaarlijk om een kind van 5 aan je stuur te laten zitten.

Daarom wordt met name voor zeer jonge kinderen aangeraden om deze voorop de fiets te vervoeren. Dit is toegestaan vanaf circa 9 maanden tot maximaal 3 jaar (maximum 15 kilogram). Vanaf 3 jaar kunnen ze beter achterop worden vervoerd. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen. Sommige fietsen zijn bijvoorbeeld minder geschikt om een zitje voorop te plaatsen. Dat hoeft gelukkig geen probleem te zijn. Er zijn namelijk ook zitjes die achterop gemonteerd kunnen worden verkrijgbaar vanaf 9 maanden.

Waar let je op bij het vinden van het beste fietsstoeltje?

 

Maar waar let je verder nog precies op bij het vinden van het beste fietsstoeltje het aankomende jaar? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het kopen van een fietsstoeltje geheel vergelijkbaar is met de aanschaf van een kinderwagen of autostoeltje. Qua gebruiksgemak en comfort zijn er enkele verschillen, maar onderling verschillen ze niet in veiligheid. Ze moeten allemaal voldoen aan de Europese veiligheidsnormering. Alleen dan mogen ze veilig worden verkocht in Europa. Dit is dan ook een goede tip om op te letten.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoe vaak je het zitje precies gaat gebruiken. Wanneer je veelvuldig lange ritten gaat maken, dan is het niet meer dan logisch dat je over meer comfort en gebruiksgemak wilt beschikken. Wanneer het slechts voor incidenteel gebruik is, dan kan je wellicht ook af met een iets goedkoper zitje. Zolang de veiligheid maar boven alles gaat.

Leave a Response