Huis en tuinMannenTipsVrouwen

Hoe bouw je zelf een kast van steigerbuizen?

Klussen
189views

Een trend die we al jarenlang in interieurs zien is de steigerhout trend. Deze heeft betrekking op zelfgemaakte meubels van steigerbuizen met houten planken (steigerhout) en je ziet ze vooral in moderne en een tikkie industriële interieurs. Het is heel makkelijk om zelf een kast of ander meubel te maken van deze materialen, en bovendien goedkoop. Je kunt alle benodigdheden gewoon in de bouwmarkt of online kopen en gaat vervolgens thuis aan de slag. Online bestellen is wellicht het makkelijkst, want dan kun je alles gewoon bij je thuis laten bezorgen. Super handig, want die steigerbuizen kunnen best zwaar zijn en zo scheelt het je een hoop gesjouw. De planken zelf wegen trouwens ook niet niks, dus afhankelijk van hoe groot het meubel moet worden koop je de onderdelen in de winkel of laat je ze bij je thuis bezorgen.

Een kast van steigerhout bouwen: Waar begin je?

Het is allereerst belangrijk dat je op meet hoe groot de kast moet worden. Meet eventueel de ruimte op waar hij moet komen te staan en ga daarna het meubel uittekenen. Schrijf op hoe groot alle onderdelen moeten worden en ga pas na het enkele keren te hebben gecontroleerd zagen. Soms kun je de diverse onderdelen al in de winkel op maat laten maken, handig voor als je dat niet zelf kunt of wilt doen. Hoe dan ook is de voorbereiding het belangrijkste onderdeel van het bouwen van een kast van steigerbuizen en steigerhout. Vergeet overigens niet om de benodigde buiskoppelingen erbij te kopen. Dit zijn onder andere de hoek- en zijprofielen waarmee je de diverse buizen aan elkaar bevestigt. Je kunt echt niet zonder deze buiskoppelingen, want er is geen andere manier om deze buizen aan elkaar te bevestigen. Let er op dat je de buiskoppelingen in de juiste dikte bestelt, dus passend bij de dikte van de steigerbuizen die je hebt besteld.

Je steigerhouten meubel in elkaar zetten

Als je goed voorbereid bent en alles is goed opgemeten dan is het niet zo moeilijk om jouw steigerhouten kast in elkaar te zetten. De steigerpijpen schuif je in de buiskoppelingen en zo zet je op eenvoudige wijze de kast in elkaar. Daarna leg je de planken waar je ze wilt hebben en kun je beginnen met inrichten. Je kunt met dit systeem van alles zelf bouwen, zoals een boekenkast, een tv-meubel, maar ook een klimrek voor je kinderen. Wees zo creatief als je maar wilt, want de mogelijkheden met deze materialen zijn echt eindeloos. En doordat het relatief makkelijk is kan zelfs de beginnende klusser meubels en bouwwerken maken met steigerbuizen en hout. Op internet zijn genoeg tips te vinden over hoe je het doet, maar eigenlijk moet je het gewoon zelf gaan doen, dan zie je vanzelf hoe het werkt.

 

Leave a Response