Weetjes

Wie mag er met aanhangwagen rijden

Aanhanger
279views

Iedereen die in bezit is van een autorijbewijs (B rijbewijs) mag rijden met een aanhangwagen. Het netto laadvermogen wordt steeds minder bij het gebruik van zware aanhangwagen onderdelen. Voor een aanhangwagen met een bruto laadvermogen van 750 kg is het eigen gewicht erg belangrijk. Als de aanhangwagen licht is, kan je deze zwaarder beladen.

Rijden met aanhanger snelheid

Voor het rijden met een aanhanger geldt net als met een caravan dat je een andere maximumsnelheid hebt op snelwegen. De maximale snelheid die je mag rijden op een snelweg is 90 kilometer per uur. Dit geldt voor aanhangwagens die onder de 3500 kg wegen. Is het gewicht wel hoger dan 3500 kg dan is de maximale snelheid 80 kilometer per uur. Dit zijn de regels in Nederland, let dus op wanneer je op vakantie gaat met je aanhangwagen of caravan dat de regels wel eens anders zouden kunnen zijn.

Rijdt je met een fietsendrager op je auto geldt er geen andere maximumsnelheid. Een fietsendrager is namelijk geen aanhangwagen.

Ga je voor het eerst rijden met een aanhanger, of heb je het nog niet helemaal goed onder de knie? Dan kunnen deze tips nog wel eens goed van pas komen!

Wat je vast al weet is dat het achteruitrijden met een aanhangwagen in tegengestelde richting is. Bedenk dus van te voren eerst goed waar je met de aanhangwagen naar toe wil en rijdt rustig achteruit en blijf goed in de spiegels kijken. Een ander advies is om rustig te rijden zeker met een beladen aanhangwagen.

Aanhangwagen

Wat moet je doen wanneer de aanhangwagen gaat slingeren

Gaat je aanhanger onverwachts slingeren als je onderweg bent. Het belangrijkste is dan om gelijk vaart te minderen en geleidelijk te remmen. Wanneer je langzaam genoeg rijdt stopt het slingeren vanzelf.

Vervolgens is het ook belangrijk om te kijken waar het slingeren vandaan komt, je wil natuurlijk niet twee kilometer verder weer hetzelfde probleem hebben. Het slingeren kan verschillende redenen hebben:

  • Harde wind (windvlagen)
  • Slecht wegdek
  • Te snel rijden
  • Laadbak verkeerd beladen
  • Abrubte stuurbeweging

Rijbewijs B aanhanger

Wil je een aanhanger trekken met een rijbewijs B dan heb je een aantal beperkingen. Zoals het laadvermogen. Je mag een aanhangwagen trekken met een maximaal laadvermogen van 750 kg. En met een combinatie van het trekkende voertuig en de aanhangwagen of caravan rijden als dit gewicht samen niet boven de 3500 kg uitkomt. Het gaat hier wel om het bruto gewicht van zowel het trekkende voertuig en de aanhanger.

Mag ik met een dubbelasser rijden met rijbewijs B

Je mag inderdaad met een dubbelassige aanhangwagen rijden met een rijbewijs B. Voor een tandemasser gelden dezelfde regels als een enkelas aanhanger. Een dubbelas aanhanger is natuurlijk wel een stuk zwaarder door de extra as. Het netto laadvermogen van deze aanhangwagens is dan dus wel minder terwijl deze aanhangers een stuk sterker zijn.

 

Vaak worden deze aanhangwagens ook zwaarder beladen dan toegestaan maar dat mag natuurlijk niet. Hier wordt tegenwoordig veel op gecontroleerd. Rijdt je wel eens rond met een te zwaar beladen aanhanger of ben je dit van plan. Dan riskeer je forse boetes.

Leave a Response